Dzień Marchewki
We wtorek (04.04) obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Marchewki. Była to idealna okazja, aby w ramach projektu "W zdrowym ciele zdrowy duch" przybliżyć dzieciom to warzywo i uświadomić je, że zjedzenie tylko jednej marchewki może przynieść duże korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.
Mogłoby się wydawać, że to mało szczególne święto, ale nic bardziej mylnego. Marchew to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywo, które ze względu na swoje dobroczynne właściwości zdrowotne powinno często pojawiać się w naszym jadłospisie. Marchewka zawiera bowiem mnóstwo cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nasze przedszkolaki dobrze wiedzą, że jedzenie marchewki wspomaga nasz organizm.
Marchew to warzywo niezwykle wszechstronne, jeśli chodzi o kulinaria: można ją gotować, smażyć, dusić, zapiekać... Najzdrowsza i najbogatsza w dobroczynne składniki jest jednak bez wątpienia surowa marchewka, w tym wyciskany na świeżo sok z marchwi, który również staramy się przemycać do naszego jadłospisu.
Wczoraj przekonaliśmy się o wszechstronności tego warzywa robiąc z dziećmi marchewkowe ciasteczka. Dzieci poznawały składniki za pomocą wszystkich zmysłów. Kosztowały je, dotykały i wąchały a potem tworzyły na papierze swoje ciasteczka. Panie w kuchni pilnowały, aby ciasteczka nie spiekły się w piecu i podały je na podwieczorek. Było również dużo zabaw, podczas których dzieci poznawały ciekawostki o marchewce, a także wykonały marchewkowe prace plastyczne. Było dużo zachwytów, bo to przecież samodzielna praca przedszkolaków. Było radośnie, pracowicie, ale przede wszystkim zdrowo.
A tak Dzień Marchewki wyglądał w poszczególnych grupach: