„Przedszkolak szlakiem polskich miast” - Zakopane

Zakopane zwane jest stolicą polskich Tatr. Jest centrum i bazą wypadową w najwyższe polskie góry, centralnym miejscem Podhala. I rzeczywiście to tu zaczynają się wycieczki na najwyższe górskie szczyty, na piękne szlaki, do wspaniałych atrakcji przyrodniczych. Ale nie tylko. To także zimowa stolica Polski, a narciarze mogą szusować napawając się pięknym widokiem na Tatry. Zakopane oferuje także wiele atrakcji turystom, którzy niekoniecznie chcą zdobywać szczyty. Miasto jest pełne odwiedzających o każdej porze roku.
Wiadomo, że Zakopane to najlepszy punkt wypadowy w Tatry, najwyższe pasmo górskie w Karpatach Zachodnich, na granicy Polski i Słowacji. Góry piękne, niepowtarzalne i warte zobaczenia. Tatry są wspaniałe o każdej porze roku, o każdej porze roku inne i zachwycające. Dzieci w Zakopanem i Tatrach także nigdy się nie nudzą. To, co zobaczymy wędrując po górskich szlakach, zdobywając szczyty, czy obserwując panoramy z wież widokowych, na zawsze pozostanie w pamięci.
W ramach innowacji pedagogicznej „Przedszkolak szlakiem polskich miast” my również przenieśliśmy się do Zakopanego, zwiedzając najciekawsze zakątki tego miasta oraz wykonując prace plastyczne „Tatry – góry zimą”.
Przenieśliśmy się również wirtualnie do Muzeum Oscypka, smakowaliśmy tamtejszych specjałów – najlepszych serów z Podhala. Warto wybrać się osobiście do tego muzeum, bowiem proces produkcji oscypka można obserwować na żywo, co jest niezwykłą atrakcją dla turystów odwiedzających Podhale. Prawdziwy baca robi oscypka na oczach widzów, opowiadając o zwyczajach i tradycjach pasterskich. W ten sposób każdy może poznać prawdę o oscypku i innych podhalańskich serach, nie tylko poprzez smak, ale także przez praktyczne doświadczenie. W ramach prezentacji odbiorcy mają także możliwość czynnego udziału w procesie. Na zakończenie każdy uczestnik własnoręcznie robi serek, który zabiera ze sobą. To unikalne doświadczenie pozwala nie tylko na lepsze zrozumienie tradycji produkcji oscypka, ale także daje okazję do posmakowania własnoręcznie wykonanego sera.